Ontspanning

Overdag doen we als mens een hoop indrukken op en kan ons hoofd een hoop druk ervaren. Het kan dan prettig zijn om even een rustmoment te nemen en tijd te maken voor een ontspanningsoefening. Deze oefeningen zijn net als zwemmen en fietsen te leren, hoe meer we oefenen, hoe beter we erin worden.

 

De oefeningen hoeven niet meteen te lukken, de ene dag gaat het beter dan de andere. Het is ook zo dat het soms een aantal dagen duurt voordat je het onder de knie hebt en het kan zijn dat je de eerste dag niets merkt. Het heeft ook even tijd nodig. Doe de oefeningen in bed, voordat je gaat slapen, zo ongeveer 5 a 10 minuutjes.

 

Kijk zelf welke het beste voor je is.

 

Oefening 1: Om het lichaam helemaal te ontspannen en bewust te zijn van de spierspanning die je soms voelt wanneer je 's avonds in bed ligt, kan je het lichaam helemaal aanspannen en vervolgens weer ontspannen. Begin met het aantrekken van je tenen en laat deze weer los, probeer het nog maar een keer. Vervolgens probeer je je benen aan te spannen -vasthouden- en weer te ontspannen, vervolgens je billen aanspannen-vasthouden-loslaten en zo ga je verder met de buikspieren, onderlichaam, armen, vingers en handen. Zo werk je toe naar je schouders, trek deze omhoog -vasthouden- omlaag. Ook kan je je ogen dicht knijpen en je lippen strak op elkaar drukken.

 

Oefening 2: Om het lichaam te ontspannen en je ademhaling rustig te krijgen, zodat je ook minder spanning gaat voelen in je lichaam, kan je je handen op je navel/onderbuik leggen en in ademen naar je navel, en rustig uitademen. Het kan soms even spannend zijn omdat je dan bewust moet ademen. Probeer tijdens deze ademhalingen (inademen door de neus, uit door de mond) te denken aan een van de volgende mogelijkheden: Bodyscan: trek denkveelding een lijn om jezelf, begin bij je hoofd, naar je oor, naar je schouder, langs je arm, je 5 vingers, oksel, buik, been en maak het rondje af.

 

Visualisatie: denk aan een bepaalde situatie bijvoorbeeld aan het strand: hoe ligt het zand, hoe blauw is de lucht, hoeveel palmbomen zie je en hoe zien die eruit. Maar misschien kan je ook denken aan het bed waar je in ligt; hoe voelt het matras, voel je je hoofd op het kussen, en de dekens op je lijf, hoe voelt dat dan.

 

Liever eens proberen onder begeleiding? Beluister dan de volgende ontspanningsoefening

 

http://www.mentaalvitaal.nl/tools-en-therapie/ontspan

 

Meer lezen over ontspanningsoefeningen kan ook op de site van psychische gezondheid.

 

http://www.psychischegezondheid.nl/page/752/ontspanningsoefeningen.html

 

of maak een afspraak met de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidzorg.